Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

pá_ja

29. 6. 2011 10:21
Byl rutinní řečník, ale hlavně

využil dobu a ekonomickou situaci. Ve válečných konfliktech vždy šlo o ekonomické zájmy. Svým způsobem se ani nedivím Němcům, že za ním šli.

Ovšem jako válečný stratég byl nula a amatér. Kdyby svěřil velení armády do rukou schopných generálů, tak to dopadlo jinak. Taky proto se nikdy spojenci ani Rusové neodhodlali k atentátu na něj, protože by to potom vzal do ruky někdo, kdo uměl válku.

1 0
možnosti

Rodnok

29. 6. 2011 10:28
Re: Byl rutinní řečník, ale hlavně

to je taková oblíbená poválečná výmluva německých generálů, proč nedokázali zvítězit ;-D. Obvykle prostě na Adolfa hodili to co nevyšlo a ve druhé polovině už to bylo stejně jedno.

Za prvé nepoměr zdrojů byl tak veliký, že by to nedopadlo jinak, za druhé ty plány pocházely od generálů. Třeba Barbarossa, dojít k čáře Astrachaň-Archangelsk za 5 měsíců. Atd...

0 0
možnosti

petrph

29. 6. 2011 7:31
protože to skutečně bylo pohodlné

Nezapomeňme že jeden z argumentů obhajoby německých zločinců v Norimberském procesu bylo "my za nic nemůžeme, my jsme jen plnili rozkazy". A nejen ti nejvyšší pohlaváři, kteří snad měli poslouchat přímo Hitlera,ale ve spirále dolů se tento argument používal až k fašistickým soudcům, "řadovým" pracovníkům gestapa, dozorcům v lágrech  nebo nejnižším úředníkům vykonávající akurátně a bez chyb rasovou agendu. Hitler jako politik l mnohým zkrátka nabídl jednoduchou a rychlou cestu jak se mít líp. Na úkor jiných, cestou rasové a politické segregace, drancováním, válečné agrese. Zdůrazňuji to "mnohým", ne všichni s Hitlerovou politikou souhlasili a pokoušeli se vzdorovat.Ale pro ty už začaly brzy vznikat koncentrační tábory a sekyrárny.

A pokud se máme ptát proč Němci tuto cestu přijali, tak si přiznejme že my jsme udělali v poválečných letech naprosto stejnou zkušenost s bolševikem a Gottwaldem.A že "naše padesátá léta" byla podobně  krutá, jako za Hitlera.

1 0
možnosti

cara al sol

29. 6. 2011 9:36
Re: protože to skutečně bylo pohodlné

Být dbalý zákonů je ctnost a tzv. demokratická společnost funguje podobně - nikdo za nic nezodpovídá a všichni jenom plní příkazy shora. Akorát namísto Hitlera máme voliče, na kterého se dá svést všechno. Zadlužili jsme stát? Voliči to chtěli. Schválili jsme špatné zákony? Dobře vám tak, neměli jste nás volit.

Nevím přesně, jak proběhly volby v Německu, které vynesly Hitlera na výsluní, ale ty naše první poválečné byly křivé jako paragraf - likvidace nepohodlných politických stran, bílé lístky a dokonce volební komisaři měli pravomoc nepřipustit k volbám lidi, kteří byli podezřeli z toho, že nebudou volit podle objednávky. Takže ano, lidi si zvolili komunisty, ale tahle země byla už dávno prodaná Stalinovi a osobní vinu na tom nesl mimo jiné lžiprezident Beneš. Není divu, že mu komunisti z vděčnosti dedikovali oslavný zákon (tzv. Lex Beneš).

1 0
možnosti

rachitico

29. 6. 2011 6:57
Pěkné čtení, máte talent

;-DR^

0 0
možnosti

machinist.

29. 6. 2011 6:38
no né, co všechno se člověk nedozví

ze stránky 304. :O))))

0 0
možnosti

ftdolton

28. 6. 2011 23:57
Njn,

jestli je ta fotografie opravdu Vaše, tak si podobné nesmysly tláskejte klidně dál. S jednou výhradou: netvrďte, že jen píšete - to by byla pro lidstvo škoda.

0 0
možnosti

kaktusak

28. 6. 2011 23:31
Za Hitlerovým úspěchem byl krach buržoazní demokracie

Propagandu a vymývání mozků používají i "demokraté", ale tehdy jim lidé přestávali věřit.

0 0
možnosti

NewDorianGray

29. 6. 2011 0:07
Re: Za Hitlerovým úspěchem byl krach buržoazní demokracie

Neplácej nesmysly. Za Hitlerovým úspěchem bylo především zděšení Západu z teroru rozpoutaného Stalinovými pohůnky. Desítky milionů obětí nastolování komunismu. Západ si prostě neuměl představit, že může existovat ještě větší zlo, než je komunistická diktatura. Ono je také sporné, jestli je nacismus horší. Asi je, jen neměl tolik času prokázat, jak je zvrácený. Ona taková politika appeasementu, která umožnila Hitlerovi vybudovat prakticky neporazitelnou armádu navzdory Versailleským úmluvám přímo souvisela se strachem Západu z "Ruska". Ano, kapitalismus volného trhu se ukázal jako problematický a byl nahrazen státní regulací, která tlumí konjunktury, ale i hloubku hospodářských krizí. Ano, Hitler by se nedostal k moci, nebýt především francouzské nenažranosti, ale krach buržoasijní demokracie je jen zoufalé přání komunisty.

1 0
možnosti

NewDorianGray

28. 6. 2011 23:27
Musím říct, že s autorkou nesouhlasím.

Hned věta "Učíme se, že dějiny nepíšou jednotlivé osobnosti ale hospodářské

podmínky a ekonomika. Co se týče Hitlerovy doby tomu tak nebylo." je v naprostém rozporu s důsledky 1. světové války. Na druhé straně, vždycky se zadívám na její fotku a je mi obsah článku vyloženě fuk. :-)

1 0
možnosti

fascinatedbyhumanity

29. 6. 2011 7:59
Re: Musím říct, že s autorkou nesouhlasím.

hmm, to mate dobry. Mne jako babu takova fotka nevytrhne a hned po tehle vete jsem to prestala cist, protoze vypustit takovej blabol verejne, to chce odvahu.:-/

0 0
možnosti

Martina Černá

28. 6. 2011 22:49
:)

Mě se článek líbí, nejsem odborník na historii a na politický režim (na rozdíl od komentárů pode mnou), je dobře zpracovaný a já zase o něco chytřejší;)..učebnice dějepisu pomalu mažou holocaust a podobné hrůzy ze svých stránek a to je hodně špatně:(

0 0
možnosti

Brutvann

28. 6. 2011 22:44
Tady už nejde jen o virtuální dukáty......

...ale  hrozí i roky  natvrdo !  ;-D;-D;-D[>-]

0 0
možnosti

Vrah

29. 6. 2011 0:36
Díky Vám, Brutvanne statečný…

„Díky Vám! Díky Vám, chlapíku statečný,

za vaši odvahu, rozum a sílu!

Vy jste náš kapitán – oni jsou zbyteční!

Přidal jste blankytu do křídel míru.“

;-D

0 0
možnosti

originalni_demokrat

28. 6. 2011 22:36
Hitler byl podporován zahraničím

Někteří politici, průmyslníci a bankéři v ostatních zemích jej podporovali, protože věřili že Německo jediné zabrání expanzi Sovětského svazu. Židé prakticky nikoho nezajímali a už vůbec ne sionisty, kteří se o asimilované evropské Židy prakticky nezajímali. Samozřejmě byl také skvělý řečník a proto měl úspěch a krize mu nahrála do karet.

A proč bojoval proti Židům? Měli majetek a také přijal Hitler darwinismus jako svůj směr. Vítězí silnější. Jak v přírodě, tak mezi lidmi. Prostě vymývač mozků. Národy se potrestaly samy... Sesadily své císaře a cary a odměnou jim byly diktatury a zabíjení průmyslovým způsobem.

0 0
možnosti

korado

28. 6. 2011 23:05
Re: Hitler byl podporován zahraničím

V Německu byla v té době hrozná bída a  situace byla obdobná jako v Rusku. Průmyslníci se pochopitelně báli toho, aby to v Německu nedopadlo jako v Rusku a proto podporovali Hitlera a věřili tomu, že až mouřenín splní svoji úlohu, tak jej odstraní. V tom se ale hrozně přepočítali. Vinu na válce měl  i Sovětský svaz, kde německá vojska prováděla cvičení a připravovala se na válku. To měla zakázáno Versailleskou mírovou smlouvou .

0 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2203x
Napůl v Česku, napůl v Kanadě. Doma i v zahraničí se věnuji copywritingu a digitálnímu marketingu, srdce mi ale stále visí v médiích. Studuji Žurnalistiku na FSV UK. Spoluorganizuji Česko je nano a spoluvlastním firmu nanoSPACE. Hory mi přirostly k srdci, ale byla to složitá cesta na podpatcích v 2000 metrech, než jsem si uvědomila, že pořádné horské boty na hikování jsou vlastně fajn.