Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hranice reality zahalené v Šatech z igelitu

Soubor 13 povídek Vratislava Maňáka, které se skrývají pod názvem Šaty z igelitu, jsou přehlídkou možností prozaických forem, hraní si s pointou, časem a prostorem. Maňák vnáší do povídek pocity, které jsou pro jeho generaci tolik příznačné – pocit odcizení, nicotnosti a nejistoty života. Šaty z igelitu se ocitají někde mezi snem a realitou, že je těžké určit, kde se právě nacházíme. Příběhy spojuje motiv osamělosti, předstírání neexistující reality a následného procitnutí

Střídá se prostředí venkova, města a velkoměsta, ještě pestřejší je výběr postav. Setkáme se se sestrami, které žijí v iluzi minulosti zamilovány do stejného muže, který kdysi žil najednou s oběma. S malým chlapcem, který nám vypráví pro něj traumatický příběh, jak potkal svou mámu, nebo s dívkou, která se vdává, ale máme z ní pocity, že se svatby vůbec neúčastní. Postavám je často kritiky vytýkána nedostatečná propracovanost, která se pochopitelně v krátkosti textu ani zvládnou nedá. Tato plochost se ale jeví mnohdy i jako žádoucí, protože podtrhává pocity samoty a odstřižení od společnosti, které hlavní aktéři povídek zažívají (Saranče).

Zajímavá je forma a jazyk povídek. Autor zkouší rámcovou kompozici, střídá minulost s přítomností, kam až ho hranice reality pustí. Většina povídek je vyprávěna v er–formě, ich–forma je užita s nespisovným jazykem dítěte v povídce Přinesla mě bouřka, v příběhu Krále květovaných oblaků, kde ovšem hlavní postava není zároveň vypravěč. Maňák se pouští i do vyprávění z pohledu ženy v povídce Jak daleko leží Buenos Aires. 

Nepatří k autorům, kteří by používaly květnaté věty, převládají věty jednoduché. “Vztek se stupňoval. Měla tančit. Měla tančit s ním. Hranostaj obleků a šatů.” 

 Často tím dokáže navodit až mystickou atmosféru.

V povídce  Panství odložených rukavic, kde se Jindřich probírá pozůstalostmi své manželky je zajímavě využito tempo. V odstavcích minulosti, kde ještě žije Jindřichova žena Marie, užívá dialogy, tempo je svižné, atmosféra veselá. Povídka je ale vystavěna jako šachovnice, střídají se bílá pole s černou, po dialozích následuje přítomnost. Ponurá a vláčná. 

Už jen počet povídek naznačuje Maňákovo smysl pro symboliku. Třináct povídek. Pro každého třináctka znamená něco jiného. Někdo si myslí, že je to smolné číslo, jiní naopak. Věřícím se vybaví apoštolové. Stejně tak Maňákovo povídky si každý bude vykládat různě. 

V některých povídkách vypráví samy symboly. “Na konferenčním stolku stála hrací skříňka. Hrála valčík. Složitý strojek tónů a ozubených kol rozpohyboval tři kovové figurky. Jednoho tanečníky a dvě tanečnice. Důmyslný mechanismus vehnal vždy jednu z žen tanečníkovi do náruče. Okamžik tančili spolu. Opsali kruh. Poté první ženu vystřídala druhá, která se dosud pomalu otáčela na místě,”

 popisuje v povídce Mámení prvního valčíku minulost dvou sester, které se v ten samý den zasnoubily s mužem, s kterým pak nějakou dobu společně žily. Další výklad minulosti je v povídce zbytečný. 

Zajímavá je i symbolika barev. Dokud sestry čekají, že jejich muž přijde na pravidelný čaj o páté, objevuje se zelená a bílá. Pijí bílý čaj, pijí zelený čaj, jsou v bílém, pokoj je zelený. Zelená a bílá je symbolem naděje. Uvědomí si, že už nepřijde. Pijí černý. Černá symbolizuje smrt a konec.

Pro povídky jsou typické nejasné hranice skutečnosti. Postavy si často vyfabulují vlastní realitu, v které žijí, že už samy neví, co je pravda. “‘Adlo?‘ otočila se jedna na druhou.’Co když jsi vlastně Marléna?’”

  

Ve většině povídek nakonec dochází k prozření. Čtenářům je toto prozření ale v některých povídkách zatajeno (Černej chleba). Mohou si jen domýšlet. 

Jediné, co lze povídkovému souboru vytknout je, že autor má někdy tendenci vše dovysvětlovat (Mámení prvního valčíku, Hic sunt leones) a nedává prostor fantazii čtenáře. Nejvíce to mrzí v povídce Hic sunt leones, kde knihovnici navštěvují její pravidelní zákazníci. Ve chvíli, kdy tam dorazí Humbert se svou Lo (nejsou jmenováni), nám je jasné, že tam něco nehraje. Postupně se nám to potvrzuje. Bohužel nás autor nenechává vůbec v nejistotě a v závěru vše dovysvětluje. 


 

Autor: Lucie Kůsová | neděle 21.4.2013 18:48 | karma článku: 7,08 | přečteno: 496x
  • Další články autora

Lucie Kůsová

Co jsme radši o práci v Kanadě nepsali: Temná strana hezkých obrázků na Facebooku

Po příjezdu do místa, ze kterého jsme zveřejňovali dechberoucí fotky hor, jsem se psychicky zhroutila na našem pokoji 2x2 metry a jednou sdílenou kuchyní pro 40 lidí a jednu myš.

15.5.2018 v 12:41 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Cestování

Lucie Kůsová

Albertov, Letná a alegorický průvod. Tři podoby 17. listopadu

„Legitimujte se! Vy moc dobře víte, že se dopouštíte trestního jednání. Pojďte se mnou za policií." Byla jsem na shromáždění na podporu prezidenta pět minut a už mě chtěli její účastníci nechat zatknout.

17.11.2016 v 20:08 | Karma: 26,72 | Přečteno: 2367x | Diskuse| Politika

Lucie Kůsová

"Před 17. listopadem jsme propadali hluboké depresi"

Hudební a filmový kritik, novinář Jan Rejžek vystudoval Fakultu žurnalistiky na Univerzitě Karlově. Publikoval v časopisech Melodie, Záběr, Gramorevue, Kino, Scéna, Film a doba. Před rokem 1989 přispíval pod pseudonymy i do samizdatových Lidových novin, kam dnes píše Nekrology a Poslední slovo. Od roku 1994 moderoval živá odpolední vysílání Rádia Svobodná Evropa. Uváděl pořad Kaleidoskop a Člověk a kultura pro Český rozhlas 6. Po zrušení ČRo6 se pokouší navrátit k tradici klubových pořadů, na jednom z nich jsem se s ním potkala i já. V příjemné atmosféře historií oplývající budově U Kaštanu se mnou zavzpomínal na krušná osmdesátá léta a s nimi spojené začátky poslechových pořadů.

16.11.2013 v 20:50 | Karma: 15,52 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Společnost

Lucie Kůsová

Vážení obhájci Kate Zemanové, zmlkněte

Chudák Kačenka, udělala chybu, vždyť to se stane každému. Sexuolog tvrdí, že ji to nenaruší a znamená to jen, že jí nevadí koukat se na sex. Brala to jen jako obchod. To myslíte opravdu vážně?

10.10.2013 v 16:23 | Karma: 40,62 | Přečteno: 8229x | Diskuse| Společnost

Lucie Kůsová

Úspěch Bobošíkové ve volbách zhatí bobři

Je tu další jízda do Prahy, dneska se řítím po tmě, hodnocení billboardů proto nepadá v úvahu (i když, jsou billboardy levnější v zimě, když je na ně vidět kratší dobu?). Naštěstí propaganda před volbami má dlouhé pařáty.

30.9.2013 v 10:00 | Karma: 8,78 | Přečteno: 638x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:18

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2203x
Napůl v Česku, napůl v Kanadě. Doma i v zahraničí se věnuji copywritingu a digitálnímu marketingu, srdce mi ale stále visí v médiích. Studuji Žurnalistiku na FSV UK. Spoluorganizuji Česko je nano a spoluvlastním firmu nanoSPACE. Hory mi přirostly k srdci, ale byla to složitá cesta na podpatcích v 2000 metrech, než jsem si uvědomila, že pořádné horské boty na hikování jsou vlastně fajn.