Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pionýr brání mír, pionýrka brání Mirka

Vzpomíná Karel Kovanda, český diplomat v důchodu, na jedno z hesel pražského Majálesu v roce 1965. To byl ten typ humoru, někdy směšného, někdy hloupého, jenž utvářel atmosféru studentského majálesu, který byl jedním z mála projevů uvolnění šedesátých let před rokem 1968.   

Co si představujete pod slovem majáles?

Když jsem přišel na vysokou školu, jediné, co jsme věděli o majálesu bylo z ozvěn z roku 1956 – to bylo poprvé po dlouhé době, co majáles komunistická strana povolila, a potom byl zase na dlouhou dobu zakázán. Já mám pocit, že pro nás, pro moji generaci, majáles v roce 1965 znamenal studentské uvolnění politické atmosféry, které se projevovalo v naprosto nevázaných heslech, s kterými studenti pochodovali Prahou za bouřlivého potlesku Pražanů.

 

Jaká je podle vás podstata majálesu?

Podstatou majálesu je studentská recese. Téměř jednoznačně. Studentská recese, studentské veselí a snaha zesměšňovat spojená s kritikou společnosti, vlastně s kritikou čehokoli, co se studentů týká. 

 

Zaznamenali jste nějaké problémy s komunistickou stranou?

 Komunistická strana samozřejmě nahlížela na majáles s velkou skepsí, a pak velmi pečlivě zkoumala, s jakými hesly studenti přicházeli, jak daleko šli ve své kritice strany a vlády, jestli to bylo únosné. V roce 1965 byla kritika vyostřená, komunistická strana ji jen tak zkousla, ale problémy jsme neměli. S majálesem přiletěla vlaštovka uvolnění. Byl to jeden z mála projevů nespokojenosti před rokem 1968, kdy se společnost dokázala uvolnit, kdy bylo povoleno se uvolnit. A my jsme toho využili, jak jen to šlo.

 

Máte nějakou silnou vzpomínku na majáles?

Pro mě byl v roce 1965 majáles naprosto nezapomenutelný, protože přijel do Prahy Allen Ginsberg. Strojní fakulta ČVUT chtěla za svého krále Josefa Škvoreckého, ten z nějakého důvodu nemohl, doporučil jim, aby šli za Ginsbergem, který zrovna byl v Praze. Moji přátelé z ČVUT si mě vzali jako tlumočníka, přišli jsme do hotelu, Allen Ginsberg tam ležel v teniskách na pelesti, a pozvali jsme ho, jestli by nechtěl dělat kandidáta na krále majálesu. A Allen Ginsberg nabídku přijal. Kandidáti vystupovali na podiu se svými projevy a ten, kdo dostal největší potlesk, se stal králem majálesu. Allen Ginsberg přišel na podium, vyndal maličké činely a začal zpívat svojí písničku ‘Ajžijáámajáles, ajžijámajáles’ (zpívá Kovanda táhlým tibetským tónem) on byl velký milovník buddhistické kultury. Nic neřekl, ale tím, že to byl Allen Ginsberg, tak to vyhrál. To se nelíbilo komunistické straně, ještě v průběhu odpoledne komunistická strana zařídila, aby byl Ginsberg svržen. A král se stal někdo jiný, ale to už nikoho nezajímalo. Celé to korunoval tím, že v Americe napsal svou dlouhou báseň Král Majálesu.

 

Mohl byste mi popsat průběh majálesu?

Každá fakulta se na to připravovala separátně. Připravovala se hesla, alegorické vozy a studenti si vyráběli kostýmy. Pak se seřadili a směřovali na výstaviště, a tam pokračoval majáles nejrůznějšími pořady. Heslo, které jsem zmiňoval, bylo z pořadu, kde si studenti dělali srandu z mládežnické organizace, vystupovali s budovatelskými písněmi, už tehdy v šedesátém pátém roce vzbuzovali jen smích. 

 

Má smysl se vracet k podobě majálesu z roku 1965?

Pokud jsou studenti veskrze spokojeni s tím, co vidí v republice, co vidí na kolejích a na svých školách, potom to nebude mít žádnou ozvěnu.Pokud ale jsou studenti nespokojeni a uměli by si z toho udělat legraci, tak si myslím, že by v tom studenti sami našli smysl. 

Jste pamětník nebo znáte nějakého pamětníka? Napište mi :-) endijka@gmail.com

 

Autor: Lucie Kůsová | pondělí 25.3.2013 13:30 | karma článku: 13,35 | přečteno: 1304x
  • Další články autora

Lucie Kůsová

Co jsme radši o práci v Kanadě nepsali: Temná strana hezkých obrázků na Facebooku

Po příjezdu do místa, ze kterého jsme zveřejňovali dechberoucí fotky hor, jsem se psychicky zhroutila na našem pokoji 2x2 metry a jednou sdílenou kuchyní pro 40 lidí a jednu myš.

15.5.2018 v 12:41 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Cestování

Lucie Kůsová

Albertov, Letná a alegorický průvod. Tři podoby 17. listopadu

„Legitimujte se! Vy moc dobře víte, že se dopouštíte trestního jednání. Pojďte se mnou za policií." Byla jsem na shromáždění na podporu prezidenta pět minut a už mě chtěli její účastníci nechat zatknout.

17.11.2016 v 20:08 | Karma: 26,72 | Přečteno: 2367x | Diskuse| Politika

Lucie Kůsová

"Před 17. listopadem jsme propadali hluboké depresi"

Hudební a filmový kritik, novinář Jan Rejžek vystudoval Fakultu žurnalistiky na Univerzitě Karlově. Publikoval v časopisech Melodie, Záběr, Gramorevue, Kino, Scéna, Film a doba. Před rokem 1989 přispíval pod pseudonymy i do samizdatových Lidových novin, kam dnes píše Nekrology a Poslední slovo. Od roku 1994 moderoval živá odpolední vysílání Rádia Svobodná Evropa. Uváděl pořad Kaleidoskop a Člověk a kultura pro Český rozhlas 6. Po zrušení ČRo6 se pokouší navrátit k tradici klubových pořadů, na jednom z nich jsem se s ním potkala i já. V příjemné atmosféře historií oplývající budově U Kaštanu se mnou zavzpomínal na krušná osmdesátá léta a s nimi spojené začátky poslechových pořadů.

16.11.2013 v 20:50 | Karma: 15,52 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Společnost

Lucie Kůsová

Vážení obhájci Kate Zemanové, zmlkněte

Chudák Kačenka, udělala chybu, vždyť to se stane každému. Sexuolog tvrdí, že ji to nenaruší a znamená to jen, že jí nevadí koukat se na sex. Brala to jen jako obchod. To myslíte opravdu vážně?

10.10.2013 v 16:23 | Karma: 40,62 | Přečteno: 8229x | Diskuse| Společnost

Lucie Kůsová

Úspěch Bobošíkové ve volbách zhatí bobři

Je tu další jízda do Prahy, dneska se řítím po tmě, hodnocení billboardů proto nepadá v úvahu (i když, jsou billboardy levnější v zimě, když je na ně vidět kratší dobu?). Naštěstí propaganda před volbami má dlouhé pařáty.

30.9.2013 v 10:00 | Karma: 8,78 | Přečteno: 638x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2203x
Napůl v Česku, napůl v Kanadě. Doma i v zahraničí se věnuji copywritingu a digitálnímu marketingu, srdce mi ale stále visí v médiích. Studuji Žurnalistiku na FSV UK. Spoluorganizuji Česko je nano a spoluvlastním firmu nanoSPACE. Hory mi přirostly k srdci, ale byla to složitá cesta na podpatcích v 2000 metrech, než jsem si uvědomila, že pořádné horské boty na hikování jsou vlastně fajn.