Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čajkovského Černá labuť v podání Anny Kareniny

"Jen je škoda, že neobsadili Roberta Pattinsona do role Vronského. Ne kvůli jeho hereckému talentu, ale protože by přilákal na Annu Kareninu celý upírský fanclub, o kterou zůstane bez něj ochuzen."

Režisér Joe Wright, skladatel Dario Marianelli a herečka Keira Knightley se společně podepsali pod velice podařenou filmovou adaptaci knihy Jane Austenové, teď jejich jména září na plakátech filmu francouzsko-britské produkce Anna Karenina.

Když Joe Wright ohlásil, že zfilmuje knihu Lva Nikolajeviče Tolstého, diváci i filmoví kritici nervózně vyčkávali. Především proto, že Anna Karenina byla v minulosti tolikrát zpracována v televizi, filmu, divadle, baletu, opeře a muzikálu, že nestačí pouhá adaptace a herecký výkon představitelky Anny Kareniny (Keira Knigtley) a důstojníka Vronského (Aaron Taylor-Johnson), aby diváky zasáhl. Pro Joe Wrighta byl tento mohutný román skladájící se z osmi částí obrovskou přležitostí znovu dokázat, že umí nejen realizovat oslňující vizuální filmový zážitek, ale nezapomíná na to, že by forma neměla překročit důležitost obsahu.

První fimovou adaptaci mohli zhlédnout diváci už v roce 1914. Nejznámější jsou tři verze, na které vzpomínáme hlavně díky protagonistkám Anny Kareniny. A to z roku 1935, kde hlavní roli zahrála Greta Garbo, o třináct let později Anna Karenina v podání Vivien Leigh, a Anna Karenina z roku 1997, kde si zahrála francouzka Sophie Marceau. V roce 1971 se Anna Karenina objevila jako baletní představení Radiona Ščerdrina, v roce 1992 vznikla americká muzikálová adaptace na newyorkské broadwayi a v roce 2007 byla uvedena americká opera Davida Carlsona podle libreta Colina Grahama.

 

Poslední zpracování z tohoto roku působí, jakoby se se snad režisér Joe Wright inspiroval staletím jevištních adaptací Anny Kareniny. Joe Wright v Anně Karenina zkouší veškeré možnosti umění ve filmu.

Anna Karenina (Keira Knightley) žije v lehce nudném manželství s vysokým vládním úředníkem (Jude Law), s kterým má malého syna. Má dobré postavení mezi petrohradskou smetánkou a nepřijde jí, že by jí něco chybělo, do té doby než potkává velice ambiciózního důstojníka Vronského (Aaron Taylor-Johnson) na své cestě vlakem do Moskvy. Začíná si románek, který v carském Rusku nemůže skončit jinak než katastrofou.

Celý film má rámcovou kompozici. Anna Karenina v úvodu jede vlakem, ve kterém potkává matku Vronského a po vystoupení z vlaku je svědkem smrti člověka, který spáchal sebevraždu. Na konci se tento motiv opakuje, ale tentokrát je to Anna Karenina, která dobrovolně ukončuje svůj život na kolejích.

Velká část příběhu je hraná na jevišti před diváky a plynule z něho přechází do filmu a zase zpátky. Divadlo se mění v realitu v momentech, kdy film zvyšuje své tempo. Když děj graduje, prostředí se stává realističtější. Je napodoben efekt divadla, kdy se divák natolik vžívá do děje, že zapomíná, že to je jen hra. Jsou zde vidět stopy scenáristy Toma Stopparda, který se v minulosti podílel na filmu Zamilováný Shakespeare, kde dokázal propojit neznámé skutečnosti ze života slavného dramatika a svět jeho divadelních her. A tento aplikovaný motiv divadla ve filmu je právě tím, v čem se Zamilovaný Shakespeare a Karenina podobají.

Stejným způsobem si hraje s pohybem a světlem. Herci se chvílemi pohybují s takovou ladností, že začínáme mít pocit, jakoby neučinkovali ve filmu, ale v baletu. Například vrcholná scéna celého filmu, kdy Anna Karenina tančí s Vronskim, nápadně připomíná Čajskovského slavné Labutí jezero. Anna Karenina je v černém, Kitty ve sněžně bílém a Vronski si stejně jako v Labutím jezeře vybírá tu špatnou sestru, Annu Kareninu.

Anna Karenina tančí s Vronskim. Ostatní na parketě ztuhnou a tančí jen Karenina. Ostatní tanečníci mizí, sál pohlcuje tma a jediný osvícený je náš taneční pár. Na okamžik je sál naprosto prázdný, než se zase zaplní a páry se vedle nich roztančí. A tak zobrazuje Wright okamžik intimity, kteří tito dva sdílí.

 

 

 

 

 

 

Přes svou délku (170 min) Anna Karenina nepůsobí rozvláčně a má spád. Mnozí filmu vyčítají nedostatečně rozpracovanou psychologii postav a příliš okleštěný děj. Ale nikdo nemůže Joe Wrightovi upřít, že vytvořil adaptaci, která se mezi těmi desítkami ostatních neztratí.

Anna Karenina

Žánr: melodrama

VB / Francie 2012

Scénář: Tom Stoppard (podle předlohy Lva Nikolajeviče Tolstého)

Režie: Joe Wright

Hrají: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor-Johnson, Kelly Macdonald, Matthew MacFadyen, Alexandra Roach, Domhnall Gleeson, Alicia Vikander, Emily Watson, Olivia Williams

Distribuce: Bontonfilm CZ

Distribuční premiéra v ČR: 06. 12. 2012

Autor: Lucie Kůsová | sobota 15.12.2012 14:28 | karma článku: 10,83 | přečteno: 1239x
  • Další články autora

Lucie Kůsová

Co jsme radši o práci v Kanadě nepsali: Temná strana hezkých obrázků na Facebooku

Po příjezdu do místa, ze kterého jsme zveřejňovali dechberoucí fotky hor, jsem se psychicky zhroutila na našem pokoji 2x2 metry a jednou sdílenou kuchyní pro 40 lidí a jednu myš.

15.5.2018 v 12:41 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Cestování

Lucie Kůsová

Albertov, Letná a alegorický průvod. Tři podoby 17. listopadu

„Legitimujte se! Vy moc dobře víte, že se dopouštíte trestního jednání. Pojďte se mnou za policií." Byla jsem na shromáždění na podporu prezidenta pět minut a už mě chtěli její účastníci nechat zatknout.

17.11.2016 v 20:08 | Karma: 26,72 | Přečteno: 2367x | Diskuse| Politika

Lucie Kůsová

"Před 17. listopadem jsme propadali hluboké depresi"

Hudební a filmový kritik, novinář Jan Rejžek vystudoval Fakultu žurnalistiky na Univerzitě Karlově. Publikoval v časopisech Melodie, Záběr, Gramorevue, Kino, Scéna, Film a doba. Před rokem 1989 přispíval pod pseudonymy i do samizdatových Lidových novin, kam dnes píše Nekrology a Poslední slovo. Od roku 1994 moderoval živá odpolední vysílání Rádia Svobodná Evropa. Uváděl pořad Kaleidoskop a Člověk a kultura pro Český rozhlas 6. Po zrušení ČRo6 se pokouší navrátit k tradici klubových pořadů, na jednom z nich jsem se s ním potkala i já. V příjemné atmosféře historií oplývající budově U Kaštanu se mnou zavzpomínal na krušná osmdesátá léta a s nimi spojené začátky poslechových pořadů.

16.11.2013 v 20:50 | Karma: 15,52 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Společnost

Lucie Kůsová

Vážení obhájci Kate Zemanové, zmlkněte

Chudák Kačenka, udělala chybu, vždyť to se stane každému. Sexuolog tvrdí, že ji to nenaruší a znamená to jen, že jí nevadí koukat se na sex. Brala to jen jako obchod. To myslíte opravdu vážně?

10.10.2013 v 16:23 | Karma: 40,62 | Přečteno: 8229x | Diskuse| Společnost

Lucie Kůsová

Úspěch Bobošíkové ve volbách zhatí bobři

Je tu další jízda do Prahy, dneska se řítím po tmě, hodnocení billboardů proto nepadá v úvahu (i když, jsou billboardy levnější v zimě, když je na ně vidět kratší dobu?). Naštěstí propaganda před volbami má dlouhé pařáty.

30.9.2013 v 10:00 | Karma: 8,78 | Přečteno: 638x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2203x
Napůl v Česku, napůl v Kanadě. Doma i v zahraničí se věnuji copywritingu a digitálnímu marketingu, srdce mi ale stále visí v médiích. Studuji Žurnalistiku na FSV UK. Spoluorganizuji Česko je nano a spoluvlastním firmu nanoSPACE. Hory mi přirostly k srdci, ale byla to složitá cesta na podpatcích v 2000 metrech, než jsem si uvědomila, že pořádné horské boty na hikování jsou vlastně fajn.