Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čína: Co se hýbe, patří na pekáč

Začněme známým vtipem:   Manželský pár vejde do čínské restaurace a uvidí naporcovaného psa.    „Ježkovy oči!” zajíkne se žena.    Přiběhne k ní malý Číňan s bločkem a povídá: „Už se to nese, paní.

Obličej mi cuká křečovitým šklebem a můj žaludek se převrací ve vlnách děsu. Ulicí se line nepříjemný pach spáleného masa neidentifikovatelných druhů. Vyhýbáme se clounou nevábného kouře Číňanům, kteří si pochutnávají na hadech, býčích penisech či cvčkách na špejli. Nacházíme se na nejznámějším trhu s jídlem v Pekingu, na Donghuamen. 

 

 

 

Čínská gastronomie lidi fascinuje, zároveň ji odsuzují. Obyvatelé západního světa hojně navštěvují čínské restaurace, ale nešetří vtipy o vařených Bobících. Jaká je opravdová čínská kuchyně? “Jednotná originální čínská kuchyně neexistuje, pokud chcete poznat Čínu gastronomicky, musíte si zapamatovat dvě věci. Uvařit a sníst se dá úplně všechno a vše se musí připravit rychle. Snad s vyjímkou černých vajec,” píše Přemysl Čech v Objektivu s úsměvem. A tyto pravidla se každý den mého pobytu v Říši středu potvrzují. 

V Číně se konzumuje vše a navíc nikdy nejde ani kousek něčeho, co by se dalo sníst, na zmar. Je to dáno historií, kdy se obyvatelé Číny celá staletí potýkali s hladomorem a nepředstavitelnou chudobou. 

Nejlepším příkladem je využití bource morušového, z jehož kokonu se vyrábí surové hedvábí. “Nejprve se odmotá asi kilometr hedvábné nitě, zbytek kokonu se dá stranou a následně prodá například jako odličovácí tamponky (zde) a larva, nacházející se uvnitř, se upraží a sní,” vysvětlují nám v místní továrně na hedvábí. Jediné, co Číňani nejí jsou perlorodky a perlotvorky, protože věří, že všechno dobré přenesly už do perel.

Pohled na tržnici s jídlem mi nedělá dobře, nedokážu si představit, že by tu ještě smažili psy a kočky. Ne, že by je Číňani přestali jíst, ale před olympiádou v Pekingu stáhli tyto speciality do speciálních restaurací. Tam si můžete objednat psa a kočku například pod vzletným názvem “Svár draka s tygrem”. 

Na pouličních trzích s jídlem si už ale smažené pudličí pacičky či kočičí ocásek nedáte, musíte se obejít s daleko “obyčejnějšími” pokrmy. 

Nabízejí tu různé potvůrky na špejlích, již zmíněné hady, býčí penisy a cvrčky, ale můžete si pochutnat i na malých žralocích, krabech, kobylkách, mlocích, mořských hvězdicích či nejrůznějších druzích brouků. “A pokud se po upražení ještě škubou, je to důkaz čerstvosti,” vysvětlí vám místní. 

 

 

V tradiční čínské restauraci se ale nemusíte bát, že by vám naservírovali cvrčky nebo psa (psí maso je několikrát dražší než kuřecí či hovězí). Tam to vypadá podobně, jak si asi každý představuje. Na kulatý stůl s otáčivým středem (v Číně se o jídlo všichni dělí) vám přinesou mísu rýže, kterou si můžete na požádání přidat, a vrchovaté talíře jídla, že to v devíti lidech nemůžete sníst. Pokrmy se skládají většinou z kuřecího, krůtího, hovězího či vepřového masa a z hodně zeleniny a hub. Omáčky jsou různě ostré a v každé restauraci se složením liší. Zajímavostí je, že první skleničku pití dostávate jako pozornost podniku. 

Čínské restaurace nejvíc zklamou milovníky sladkého, toho se v Číně moc nedočkáte. Celkově všechny originální čínské sladkosti (snad až na nanuky) byly nejedlé. Na své si nepřijdou ani lidé holdující polévkám. Ty jsou povětšinou škrobovité a bez chuti. 

Mě nejvíce zklamalo, že jsem nikde nenašla restauraci, kde by dávali štěstíčka, která jsem vždycky vídala v amerických filmech. Asi je mají jen v čínských restauracích v Americe. Kdyby někdo rozřešil tuto záhadu, dejte mi vědět.

 

Autor: Lucie Kůsová | neděle 2.9.2012 22:20 | karma článku: 16,95 | přečteno: 2363x
  • Další články autora

Lucie Kůsová

Co jsme radši o práci v Kanadě nepsali: Temná strana hezkých obrázků na Facebooku

Po příjezdu do místa, ze kterého jsme zveřejňovali dechberoucí fotky hor, jsem se psychicky zhroutila na našem pokoji 2x2 metry a jednou sdílenou kuchyní pro 40 lidí a jednu myš.

15.5.2018 v 12:41 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Cestování

Lucie Kůsová

Albertov, Letná a alegorický průvod. Tři podoby 17. listopadu

„Legitimujte se! Vy moc dobře víte, že se dopouštíte trestního jednání. Pojďte se mnou za policií." Byla jsem na shromáždění na podporu prezidenta pět minut a už mě chtěli její účastníci nechat zatknout.

17.11.2016 v 20:08 | Karma: 26,72 | Přečteno: 2367x | Diskuse| Politika

Lucie Kůsová

"Před 17. listopadem jsme propadali hluboké depresi"

Hudební a filmový kritik, novinář Jan Rejžek vystudoval Fakultu žurnalistiky na Univerzitě Karlově. Publikoval v časopisech Melodie, Záběr, Gramorevue, Kino, Scéna, Film a doba. Před rokem 1989 přispíval pod pseudonymy i do samizdatových Lidových novin, kam dnes píše Nekrology a Poslední slovo. Od roku 1994 moderoval živá odpolední vysílání Rádia Svobodná Evropa. Uváděl pořad Kaleidoskop a Člověk a kultura pro Český rozhlas 6. Po zrušení ČRo6 se pokouší navrátit k tradici klubových pořadů, na jednom z nich jsem se s ním potkala i já. V příjemné atmosféře historií oplývající budově U Kaštanu se mnou zavzpomínal na krušná osmdesátá léta a s nimi spojené začátky poslechových pořadů.

16.11.2013 v 20:50 | Karma: 15,52 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Společnost

Lucie Kůsová

Vážení obhájci Kate Zemanové, zmlkněte

Chudák Kačenka, udělala chybu, vždyť to se stane každému. Sexuolog tvrdí, že ji to nenaruší a znamená to jen, že jí nevadí koukat se na sex. Brala to jen jako obchod. To myslíte opravdu vážně?

10.10.2013 v 16:23 | Karma: 40,62 | Přečteno: 8229x | Diskuse| Společnost

Lucie Kůsová

Úspěch Bobošíkové ve volbách zhatí bobři

Je tu další jízda do Prahy, dneska se řítím po tmě, hodnocení billboardů proto nepadá v úvahu (i když, jsou billboardy levnější v zimě, když je na ně vidět kratší dobu?). Naštěstí propaganda před volbami má dlouhé pařáty.

30.9.2013 v 10:00 | Karma: 8,78 | Přečteno: 638x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2203x
Napůl v Česku, napůl v Kanadě. Doma i v zahraničí se věnuji copywritingu a digitálnímu marketingu, srdce mi ale stále visí v médiích. Studuji Žurnalistiku na FSV UK. Spoluorganizuji Česko je nano a spoluvlastním firmu nanoSPACE. Hory mi přirostly k srdci, ale byla to složitá cesta na podpatcích v 2000 metrech, než jsem si uvědomila, že pořádné horské boty na hikování jsou vlastně fajn.