Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chudáček náš Ferdinand

Člověk si toho pomyslí opravdu mnoho, když poprvé zavítá na Konopiště. Pokud o tomto netečném Habsburkovi něco víte, rozhodně vás nenapadne, že by to viděl rád. Mám namysli Františka Ferdinanda d´Este, nezpřístupňoval jen tak veřejnosti své milované místo, Konopiště pro něj bylo domovem a soukromým, které si dobře chránil. Jen na dva dny jej otevřel za svého života veřejnosti a to 12. a 13 června 1914, krátce před osudným Sarajevem. Musím říct, že jsem rychle zahnala myšlenku: „ Kdyby to tak Ferdinand viděl“, s kterou by, díky jeho opravdu „velké“ oblibě, tehdy nikdo nesouhlasil, a radostně jsem se pustila do objevování toho, co před zraky obyčejných lidí chtěl ukrýt.

Nevíme jistě, kdo nechal Konopiště vybudovat, jestli to byl Tobiáš z Benešova, nebo až jeho bratr Milota z Dědic se můžeme jen dohadovat. S určitostí můžeme ovšem říct, že jej dokončili až v druhém desetiletí 14. století. Hrad, postavený jako gotická pevnost, prošel od té doby ještě rozsáhlými architektonickými změnami.

V roce 1327 přešla konopišťská pevnost na synovce posledního mužského potomka Benešoviců, Zdeslava ze Šternberka. V rukou Šternberků zůstal více než 275 let.

První větší zásah do středověké stavební struktury Konopiště učinil v na konci 15. století Jiří ze Šternberka. Uskutečnil gotickorenesanční přestavbu obytné části a zahradních valů, z které se nám zachovali vzácné sklípkové klenby v místnosti pod kaplí.

Hodějovští z Hodějova koupili panství v roce 1602 a provedli další renesanční úpravy, Dodnes je můžeme vidět na portálech na Severní budově dolního nádvoří. Můžeme na nich sani rozluštit hodějovské monogramy a letopočty 1604 – 1607.

Roku 1622 bylo Konopiště konfiskováno a zmocnil se jej Albrecht z Valdštejna, který jej prodal císařskému radovi Pavlu Michnovi z Vacína, ačkoliv sám nikdy za něj slíbenou částku nezaplatil.

V 17. století přecházelo Konopiště z jednoho majitele na dalšího a postupně upadalo. Teprve Janu Josefu z Vrtby, který panství koupil roku 1716, se podařilo hospodářství obnovit a započít další rozsáhlé přestavby. Svým charakterem stále převažující středověká pevnost se nyní měla stát honosnou barokní rezidencí.

K zásahům byli přizvání přední umělci tehdejší doby. Za rodu Vrtbů se zde ozývali jména umělců jako architekt František Maxmilián Kaňka a František Ignác Prée, sochař Matyáš Bernard Braun nebo malíř František Julius Lux.

Poslední z Vrtbů předal Konopiště Janu Karlovi z Lobkovic a jeho syn jej prodal asi nejznámějšímu majiteli, Františku Ferdinandovi d´Este.(více o F.F. d´Este http://kusova.blog.idnes.cz/c/195132/Zezlo-a-Zofie.html )

 

František Ferdinand nejprve odstranil veškerý zemědělský a průmyslový provoz v okolí. Kravín, konírna, cukrovar i hospodářský dvůr se sýpkami zmizel a pivovar, lesní úřad a lihovar byl přemístěn do Benešova. Museli ustoupit ovšem i další stavby nedaleko nově budovaného zámku. Nechal zbořit školu i 23  domů obyvatel podzámecké vsi Konopiště.

Celkem park dosáhl velikosti 225 hektarů. Na parku pracoval císařský zahradní Karl Mössner, plán na úpravu zámku navrhl tehdy proslulý český restaurátor historických staveb Josef Mocker.

Díky radikální romantické úpravě získalo Konopiště opět středověký ráz až na jižní stranu, která spíše připomíná výraz renesanční šlechtické rezidence severoitalského typu.

Probíhali současně úpravy interiéru, toho se ujal architekt František Schmoranz. K pohodlí a komfortu zde bylo nainstalováno moderní technické a hygienické vybavení zámku. Byl zaveden vodovod, elektřina a zřízena kanalizace. Nainstalovali zde na desítky splachovacích záchodů a van a umyvadel s teplou a studenou vodou. Pro srovnání, císař na svém Schoenbrunnu nic takového neměl. Elektřina zde sice zavedena byla (1889), ale voda se ohřívala a poté až nosila do koupelen. František Ferdinand na Konopišti také zřídil velice pohodlný výtah ve středním traktu vedle hlavního schodiště.

 

Na to abyste si v klidu a pečlivě prohlédli celé Konopiště bohužel nejspíše nestačí jediný den. Díky oblíbenosti zámku je jen interiér rozdělen do třech okruhů, abyste je stihli všechny tři, je dobré si vstupenky rezervovat na internetových stránkách Konopiště. Mohlo by se vám totiž stát, že přijedete ve dvanáct, hodinu před první prohlídkou a všechny vstupenky až do tří hodin budou již vykoupené.

První a druhý okruh vás vyjde na 140kč, pokud jste student, zaplatíte 90kč, třetí okruh stojí 210kč a snížená cena činí 145kč.

Do prvního prohlídkového okruhu zařadili reprezentační salóny arcivévody Františka Ferdinanda, jež sloužily k oficiálním společenským účelům. Jsou značně spjaty s návštěvami císaře Viléma II. A jeho doprovodu v letech 1913 a 1914. Okruh zaujímá celé první patro jižního křídla.

 

Druhů prohlídkový okruh v severním křídle zámku má dvě samostatné části. V západní části je návštěvníkům přístupné první patro a ve východní části severního křídla projdete ve všech třech nadzemních podlažích významné prostory.

Zbraně tzv. Estenské zbrojnice patří k nejcenějším a nejvýznamnějším ve střední Evropě. Jsou to jak zbraně chladné,  palné, tak i zbroje povětšinou italské a německé provenience, 15. - 19. století.[1]

 

Třetí prohlídkový okruh (nejžádanější) se zaměřuje především na soukromý život Františka Ferdinanda, jeho choti a dětí.

Mimo prohlídkové trasy je zde ještě zpřístupněna arcivévodova herna se zábavnou střelnicí, růžová zahrada, sbírka svatého Jiří a za prohlídku určitě stojí zámecký park a procházka kolem jezera, kde si můžete z dálky prohlédnout pohádkové Konopiště v celé kráse.

František Ferdinand byl vášnivým sběratelem téměř všeho, nejen loveckých trofejí, ale i například již zmíněného motivu svatého Jiří, zbraní, kapesních hodinek nebo například porcelánu. S jeho sbírkami se setkáte na všech okružních trasách.

Své nejoblíbenější sbírky, svatého Jiří a zbraně, shromažďoval za svého života jako celek na Konopišti, ostatní byli roztroušené po ostatních hradech a zámcích, jež vlastnil. Víme ale naprosto přesně, kolik toho shromáždil, jelikož si vedl o každém kusu jeho sbírky evidenci, například věcí s motivem svatého Jiří měl 3750, soutěžil tehdy se stejně tématicky zaměřenou sbírkou anglického krále Eduarda VII., nebo pro zajímavost loveckých trofejí měl na 300 000, každá trofej byla nejen Františkem Ferdinandem evidována, ale měla také jím určené místo, říká se, že všechny parohy v Parůžkovém pokoji dokonce instaloval i sám.

 

Jestli se vydáte na Konopiště, doporučuji si vybrat jen jeden okruh, zpříjemnit jej s procházkou v parku a kolem rybníka a doplnit o vskutku příjemné posezení v zámecké restauraci, kde mají opravdu přijatelné ceny.

 

 

[1] http://www.zamek-konopiste.cz/prohlidkove-okruhy/2-salony-severniho-kridla/

Autor: Lucie Kůsová | sobota 16.7.2011 11:40 | karma článku: 14,63 | přečteno: 2235x
  • Další články autora

Lucie Kůsová

Co jsme radši o práci v Kanadě nepsali: Temná strana hezkých obrázků na Facebooku

Po příjezdu do místa, ze kterého jsme zveřejňovali dechberoucí fotky hor, jsem se psychicky zhroutila na našem pokoji 2x2 metry a jednou sdílenou kuchyní pro 40 lidí a jednu myš.

15.5.2018 v 12:41 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Cestování

Lucie Kůsová

Albertov, Letná a alegorický průvod. Tři podoby 17. listopadu

„Legitimujte se! Vy moc dobře víte, že se dopouštíte trestního jednání. Pojďte se mnou za policií." Byla jsem na shromáždění na podporu prezidenta pět minut a už mě chtěli její účastníci nechat zatknout.

17.11.2016 v 20:08 | Karma: 26,72 | Přečteno: 2367x | Diskuse| Politika

Lucie Kůsová

"Před 17. listopadem jsme propadali hluboké depresi"

Hudební a filmový kritik, novinář Jan Rejžek vystudoval Fakultu žurnalistiky na Univerzitě Karlově. Publikoval v časopisech Melodie, Záběr, Gramorevue, Kino, Scéna, Film a doba. Před rokem 1989 přispíval pod pseudonymy i do samizdatových Lidových novin, kam dnes píše Nekrology a Poslední slovo. Od roku 1994 moderoval živá odpolední vysílání Rádia Svobodná Evropa. Uváděl pořad Kaleidoskop a Člověk a kultura pro Český rozhlas 6. Po zrušení ČRo6 se pokouší navrátit k tradici klubových pořadů, na jednom z nich jsem se s ním potkala i já. V příjemné atmosféře historií oplývající budově U Kaštanu se mnou zavzpomínal na krušná osmdesátá léta a s nimi spojené začátky poslechových pořadů.

16.11.2013 v 20:50 | Karma: 15,52 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Společnost

Lucie Kůsová

Vážení obhájci Kate Zemanové, zmlkněte

Chudák Kačenka, udělala chybu, vždyť to se stane každému. Sexuolog tvrdí, že ji to nenaruší a znamená to jen, že jí nevadí koukat se na sex. Brala to jen jako obchod. To myslíte opravdu vážně?

10.10.2013 v 16:23 | Karma: 40,62 | Přečteno: 8229x | Diskuse| Společnost

Lucie Kůsová

Úspěch Bobošíkové ve volbách zhatí bobři

Je tu další jízda do Prahy, dneska se řítím po tmě, hodnocení billboardů proto nepadá v úvahu (i když, jsou billboardy levnější v zimě, když je na ně vidět kratší dobu?). Naštěstí propaganda před volbami má dlouhé pařáty.

30.9.2013 v 10:00 | Karma: 8,78 | Přečteno: 638x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2203x
Napůl v Česku, napůl v Kanadě. Doma i v zahraničí se věnuji copywritingu a digitálnímu marketingu, srdce mi ale stále visí v médiích. Studuji Žurnalistiku na FSV UK. Spoluorganizuji Česko je nano a spoluvlastním firmu nanoSPACE. Hory mi přirostly k srdci, ale byla to složitá cesta na podpatcích v 2000 metrech, než jsem si uvědomila, že pořádné horské boty na hikování jsou vlastně fajn.